10.6 C
Bratislava

Ako pripraviť špagety alla Puttanesca

Recept na cestoviny puttanesca sú jedným z najznámejších (a najobľúbenejších) talianskych cestovín. Základnom sú tieto ingrediencie: špagety a omáčka z konzervovaných lúpaných paradajok (alebo čerstvé), kapary, cesnak, sušené čili papričky, olívy a v regióne Lazio aj filety z ančovičiek.

Puttanesca znamená v preklade prostitútka. Tieto cestoviny vznikli v bordeloch v 20. storočí v Neapole (Neapol je regionálne hlavné mesto Kampánie). Toto jedlo bolo lacné, suroviny vždy dostupné a tak dodali mužom extra energiu pre krásnu puttanescu. Aj keď o pôvode tohto jedla sa vedú spory medzi Laziom a Kampániou. V skutočnosti existuje viacero verzií, ako aj legiend o jeho pôvode.

  • Náročnosť: Ľahká
  • Čas prípravy: 20 min
  • Čas varenia: 20 min
  • Podávanie: 2-4 osoby
  • Cena: Nízka

Ingrediencie

  • Špagety 320g
  • Konzervované lúpané paradajky 800g
  • Kapary v náleve 10g
  • Petržlenová vňať 1 vetvička
  • Filety sardel v olivovom oleji 25g
  • Gaeta/Kalamata olivy (alebo čierne vykôstkované olivy) 100g
  • Cesnak 2 strúčiky
  • Sušené chilli papričky 2
  • Extra panenské olivy olej

Kalórie na porciu

  • Energia 471 kcal
  • Sacharidy 72,7 g
  •  z toho cukry 8,7 g
  • Proteín 13,4 g
  • Tuky 14,1 g
  • z toho nasýtené tuky 2,09 g
  • Vláknina 4,9 g
  • Cholesterol 7 mg
  • Sodík 396 mg

Postup

Puttanesca omáčka je veľmi chutná a výrazná.

  1. Kapary je nutné umyť pod vodou, aby si odstránil soľ.
  2. Predtým, ako začneš pripravovať cestoviny puttanesca, daj zovrieť vodu, aby sa cestoviny uvarili súčasne s omáčkou.
  3. Polož panvicu na sporák na strednú teplotu a pridaj extra panenského olivového oleja.
  4. Keď sa olej začne zohrievať, pridaj ančovičky (približne 2-3 na osobu). Rozpustia sa v oleji pohybom varešky. Začnú sa scvrkávať a naplnia olej chuťou.
  5. Pridaj tiež cesnak (najemno nakrájaný, alebo prelisovaný), pokrájané alebo celé olivy, kapary a premiešaj.
  6. Keď pridáš veľké olivy, pred pridaním na panvicu môžeš jemne roztlačiť rukami a pokračuj v miešaní. Miešaj, kým nezískaš oveľa jemnejšiu konzistenciu, pričom omáčku puttanesca nechaj zľahka dusiť.
  7. Teraz pridaj soľ a korenie do misky s lúpanými paradajkami spolu s čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou a dobre to premiešaj.
  8. Pridaj na panvicu paradajkovú zmes s oreganom a korením a nechaj pár minút variť, občas premiešaj a pridaj trochu chilli.
  9. Keď sú cestoviny hotové, preceď ich a pridaj do panvice. Premiešaj omáčku puttanesca s cestovinami, aby boli všetky ingrediencie spolu spojené.
  10. Odstráň panvicu zo sporáka a servíruj na tanier.

K cetovínám sa hodí podávať súché červené víno. Dobrú chuť.

Video recept: Spaghetti Puttanesca

Zdroj: relife.sk
4.9/5 - (11 hodnotení)
- Reklama -

Ak si našiel/a v článku chybu alebo máš pripomienky, daj nám prosím vedieť na media@relife.sk

Najčítanejšie