13 C
Bratislava

Pripravené na výber zimnej obuvi? Toto sú kritériá, ktoré rozhodnú za vás

- Reklama -

Dámske aj pánske zimné topánky sú nielen estetickou, ale aj funkčnou stránkou nášho odevu. To znamená, že ich výkon je rovnako dôležitý ako vzhľad. Topánky by mali byť v prvom rade pohodlné, chrániť nohy pred chladom a nepremočiť sa ani v tom najhlbšom snehu.

Vybrať si ale zimnú obuv tak, aby bola teplá, pohodlná aj krásna, je náročná, ale uskutočniteľná úloha. Stačí pri výbere použiť nasledujúce rady a nielen nákup, ale samotné nosenie topánok bude príjemné.

Kvalitné materiály a šitie

Tak ako vám aj v zime kvalitné slnečné okuliare ochránia zrak pred nepríjemným a škodlivým UV slnečným žiarením, dobré topánky sa postarajú o vaše nohy. V zime sa bez teplej obuvi jednoducho ďaleko nepohnete.

Pre výber vhodných topánok na viacero sezón vám ale odporúčame modely s prírodným zvrškom: koža, velúr alebo nubuk. Vytvárajú potrebnú bariéru pre studený vzduch, v mraze sa nedeformujú a zároveň zabezpečujú prirodzenú výmenu vzduchu pre nohy.

Okrem toho sa trochu roztiahnu do šírky a po štyroch alebo piatich úplných prechádzkach nadobudnú a dokonale kopírujú tvar vášho chodidla. Na výrobu podrážok výrobcovia používajú okrem kože tiež polyuretán, gumu a polyvinylchlorid.

Je dôležité skontrolovať nielen materiál, ale aj spoľahlivosť nových čižiem vo všeobecnosti: teda pevnosť švu, kvalitu lepenia, ako funguje zips alebo šnurovanie, či kovanie a dekor bezpečne držia. Ak máte pochybnosti už pri prvej obhliadke, odložte tento pár a prejdite na ďalšiu verziu. Zima kompromisy robiť určite nebude.

Nové čižmy
Nové čižmy / Zdroj: Unsplash

Správna veľkosť

Pri výbere pekných členkových čižiem sa nenechajte ohúriť len krásou spracovania, ale si všímajte aj správnu veľkosť obuvi. Tá by mala byť o niečo voľnejšia. Prečo?

Napriek tomu, že sa mnohé topánky časom roztiahnu, mali by ste si v nich nechať rezervu na hrubšiu ponožku alebo pančuchy, ktoré budete určite potrebovať, ak teplota vzduchu klesne pod -10 ° C.

Nemenej dôležitý je aj voľný pohyb prstov, ktoré by inak mohli v stiesnenom priestore topánky aj zamrznúť. Ak si budete vyberať nové topánky vo večerných hodinách, tu vám môže rezerva spôsobiť problém, pretože nohy sú v tomto čase väčšinou opuchnuté, takže nakoniec vám môžu byť topánky veľké.

Tak si dajte na tieto detaily pozor a vaše nohy budú nielen túto sezónu v suchu.

Zdroj: tento obsah je sponzorovaný.
- Reklama -

Ak si našiel/a v článku chybu alebo máš pripomienky, daj nám prosím vedieť na media@relife.sk

Najčítanejšie

- Reklama -

Súvisiace články