10.4 C
Bratislava

Úprimná recenzia na kolagén: Nevyhnutný pre pleť, vlasy a kĺby

- Reklama -

Poďme od začiatku. Slovo kolagén (Collagen) pochádza z gréckeho slova „kólla“, čo znamená „lepidlo“ a z francúzskeho slova „géne“, čo znamená „niečo, čo produkuje“, inými slovami je to „proteín produkujúci lepidlo“. Kolagén sa podieľa na tom, aby spojivové tkanivá svalov či kostí zostávali stále dostatočne pevné. Vďaka tomu sú schopné nepretržite plniť svoju funkciu a rovnako ľahšie zvládať záťaž, ktorá je na ne každý deň kladená. Vďaka svojim účinkom sa oprávnene nazýva aj bielkovinou mladosti.

Kolagén má vplyv na kvalitu vlasov, pleti a nechtov. Navyše pomáha zmierniť bolesti kĺbov a zlepšiť kvalitu šliach aj väzov. Je určený nie len pre športovcov.

Výhody podložené výskumom

Tvorba kolagénu s pribúdajúcim vekom klesá, čo sa môže negatívne podpísať na kondícii našich kĺbov. Je preto dobré kolagén dopĺňať. Aky kolagén si ale vybrať? Najskôr je potrebné pochopiť ako prečo je pre telo dôležitý.

Kolagén je hlavná štrukturálna bielkovina a tvorí spojivové tkanivá v tele, ako sú koža, kosti, šľachy a chrupavky. V posledných rokoch získal kolagén ako doplnok stravy na popularite vďaka svojim potenciálnym zdravotným prínosom. Výskumy, na ktoré poukazujeme naznačujú, že užívanie kolagénu môže mať pozitívny vplyv na zdravie pokožky, kĺbov a kostí. Poďme sa pozrieť na to bližšie a vybrať ten správny.

Zdravie pokožky

Jednou z najčastejších oblastí, kde sa skúma vplyv kolagénu, je zdravie pokožky.

Štúdie ukazujú, že užívanie kolagénových doplnkov môže zlepšiť hydratáciu, elasticitu a štruktúru pokožky.

Štúdia z roku 2014: kontrolovaná štúdia so 69 náhodnými ženami vo veku 35-55 rokov zistila, že užívanie 2,5 – 5 gramov kolagénu denne po dobu ôsmich týždňov významne zlepšilo elasticitu pokožky v porovnaní s placebom.

Ďalšia štúdia z roku 2019 so 72 ženami vo veku nad 35 rokov preukázala, že denné užívanie 2,5 gramov hydrolyzovaného kolagénu po dobu 12 týždňov viedlo k zníženiu hĺbky vrások a zlepšeniu hydratácie pokožky.

Zdravie kĺbov a kostí

Kolagén je tiež dôležitý pre zdravie kĺbov a kostí. Suplementácia kolagénom môže pomôcť znížiť bolesti kĺbov a zlepšiť pohyblivosť. To pomáha nielen športovcom, ale aj turistom, ktorí chodia radi do hôr.

Štúdia z roku 2008: Výskum zahŕňajúci 147 športovcov ukázal, že denné užívanie 10 gramov kolagénového hydrolyzátu po dobu 24 týždňov viedlo k výraznému zníženiu bolesti kĺbov v porovnaní s placebom.

Ďalšia štúdia z roku 2016 na 66 účastníkoch s osteoartritídou kolena zistila, že užívanie 10 gramov kolagénu denne po dobu 6 mesiacov viedlo k značnému zníženiu bolesti a zlepšeniu fyzickej funkcie.

Hustota kostí

Okrem kĺbov môže kolagén tiež prispievať k zdraviu kostí tým, že zvyšuje ich hustotu.

Štúdia z roku 2018: Ktorú realizovali so 131 postmenopauzálnymi ženami ukázala, že denná suplementácia 5 gramov kolagénu po dobu 12 mesiacov viedla k významnému zvýšeniu minerálnej hustoty kostí v porovnaní s placebom.

Ktorý kolagén si kúpiť?

Kvalitný kolagénový suplement sa dobre rozpúšťa. Vyskúsali sme rôzne. Z DM drogérie, z Gymbeamu a značku Pán suplement.

Nám sa osvedčil práve Pán suplement. Vyskúšali sme jahodovú príchuť. Zakúpiš ho u predajcu pansuplement.sk. Ceny majú skvelé. Rozpustnosť kolagénu je najlepšia a zloženie je tiež výborné. Obsahuje hydrolyzovaný kolagén. Je Belgicko-Holandského pôvodu. Najlepšie sa vstrebáva práve hydrolyzovaný kolagén. Ten prešiel procesom, pri ktorom boli kolagénové vlákna rozštiepené na malé reťazce aminokyselín, ktoré sa ľahko vstrebávajú. V kolagénových produktoch nájdete často aj vitamín C, ktorý je nevyhnutný pri procese tvorby kolagénu v tele. Pre pohybový aparát je najdôležitejší príjem kolagénu II. typu, ktorý sa vyskytuje v chrupavkách a na kolagén I. typu, ktorý je napríklad v kostiach, šľachách a vo väzoch.

Zloženie kolagénu Pán suplement na 100g (358kcal) 1499kj:
Kolagénny protein (bielkoviny): 80g
Vitamin C: 4,5g
Sodium: 135mg
Calcium 9mg

Kolagán Pán suplement
Kolagán Pán suplement / Zdroj: relife.sk

Hydrolyzáty kolagénu obsahujú bioaktívne peptidy, ktoré prispievajú k rôznym biologickým aktivitám, ako je angiogenéza a antimikrobiálne vlastnosti, ponúkajúc potenciálne terapeutické výhody (Banerjee & Shanthi, 2016).

Užívanie kolagénových doplnkov môže priniesť radu zdravotných výhod, vrátane zlepšenia zdravia pokožky, zníženia bolesti kĺbov a zvýšenia hustoty kostí. Uvedené výskumy naznačujú, že pravidelné užívanie kolagénu prospieva širokému spektru ľudí. Vrátane športovcov, starších ľudí a tých, ktorí chcú zlepšiť vzhľad svojej pokožky. Ako pri každom doplnku stravy je dôležité konzultovať jeho užívanie s lekárom, najmä ak máte nejaké zdravotné problémy alebo užívate iné lieky.

Niektoré z benefitov kolagénu na naše telo

• Vytvára hem vo vašej krvi
• Dôležité pre zdravie ďasien
• Nevyhnutné pre DNA
• Stavebný kameň pre katalázu (katalyzátor rozkladu peroxidu vodíku na vodu a kyslík)
• Podporuje spánok
• Podporuje pečeň
• Môže pomôcť opraviť netesné črevo
• Detoxikuje kyselinu močovú
• Podporuje hladinu cukru v krvi
• Pomáha pri chudnutí
• Znižuje viscerálny tuk

Kedy užívať kolagén

Ráno: Niektorí ľudia preferujú užívanie kolagénu ráno spolu s raňajkami alebo kávou.

Po cvičení: Pre tých, ktorí užívajú kolagén kvôli podpore svalov a regenerácii, je vhodné ho užiť po cvičení.

Večer: Kolagén môžeš užívať aj večer, najmä ak ho používaš na zlepšenie kvality spánku alebo regeneráciu počas noci.

Dĺžka užívania kolagénu

Pravidelnosť: Pre dosiahnutie optimálnych výsledkov užívaj kolagén pravidelne. Dlhodobé užívanie (niekoľko mesiacov) je často potrebné aby si dosiahol viditeľné výsledky.

Konzultácia s lekárom

Ak máš nejaké zdravotné problémy alebo užívaš lieky, je dobré sa poradiť s lekárom alebo odborníkom na výživu o vhodnej dávke a frekvencii užívania kolagénu.

Zhrnutie

  • Kolagén je nevyhnutný pre vlasy, nechty a pokožku, ale naše telo často nevytvára dostatok glycínu, čo vedie k jeho nedostatku.
  • Glycín je potrebný na výrobu najdôležitejšieho antioxidantu zo všetkých vašich buniek, glutatiónu, ktorý je kľúčový pre detoxikáciu a prevenciu zápalov.
  • Glycín je nevyhnutný pre tvorbu hemoglobínu vo vašej krvi a dokonca ho potrebujú aj vaše ďasná okolo zubov, vďaka čomu je základom pre rôzne telesné funkcie.
  • Konzumácia glycínu stimuluje protichodný hormón inzulínu, glukagón, ktorý môže zvýšiť citlivosť inzulínu a pomôcť pri inzulínovej rezistencii.
  • Naše telá nevytvárajú dostatok kolagénu, takže ak nekonzumujete živočíšne chrupavky. a všetky tie veci s kolagénom, je pravdepodobné, že by si ho mohol mať nedostatok.
  • Varenie celého kurčaťa v hrnci môže poskytnúť vysoké množstvo kolagénu, ktorý je bohatý na glycín.
  • Hydrolyzovaný kolagén rozkladá proteín na menšie reťazce, čo uľahčuje jeho vstrebávanie a použitie.

Verím, že som ti priniesol minimálne základny prehľad a informácie o kolagéne.

Zdroje výskumov:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20093739/
https://openheart.bmj.com/content/1/1/e000103

Zdroj: relife.sk
Kurátor: Peter Miškus,
Štúdie: karger.com, ncbi.nlm.nih.gov, nutritionj.biomedcentral.com, mdpi.com

4.9/5 - (18 hodnotení)
- Reklama -

Ak si našiel/a v článku chybu alebo máš pripomienky, daj nám prosím vedieť na media@relife.sk

Najčítanejšie

- Reklama -

Súvisiace články