5.1 C
Bratislava

Pistácie Bronte – najcennejšie pistácie na svete

V Bronte sa pistácie pestujú už viac ako tisíc rokov. Jeho história sa začala okolo roku 900 nl, keď Arabi po dobytí ostrova začali pestovať rastliny, ktoré až dovtedy rástli vo voľnej prírode. Dnes na svahoch sopky Etna sa nachádza takmer 4 000 hektárov plantáží, ktoré sa rozprestierajú po strmých a drsných svahoch, kde pluh nemôže.  Poľnohospodári dokázali obnoviť nepriateľskú pôdu tým, že vytvorili malý raj s rastlinami rastúcimi zo skaly. Je to zaujímavé spojenie medzi vegetáciou a lávovou pôdou, ktorá v priebehu času kontinuálne hnojená popolom z aktívnej sopky, podporila produkciu pistácií, ktorá je unikátna. Unikátna svojou chuťou, arómou a vlastnosťami.

Na Sicílii v Taliansku na svahoch Etny sa pestujú najcennejšie pistácie na svete. Ako rozpoznať pistácie Bronte?

Od zberu po spracovanie

Zber sa robí dvakrát ročne a to v nepárnych rokoch od konca augusta do začiatku septembra. V priemere sa získa viac ako 3 milióny kg pistácií, čo predstavuje 1% celosvetovej výroby. Robí sa to úplne ručne. Čerstvo zozbierané plody sú umiestnené do koša neseného na ramene. Prípadne sa zberajú do plachiet po trasení kmeňa stromu. Potom sú lúpané (oddelené od škrupinky a jeho kožovitého povrchu), mechanický odierané a sušené na slnku tri až štyri dni.

Až do niekoľkých desaťročí sa škrupina oddelovala ručne v domoch pestovateľov. Poľnohospodári umiestnili pistácie na okraj veľkého bloku lávového kameňa vo vnútri a s nekonečnou trpezlivosťou použitím kladivá lamali škrupiny. Dnes sa toto spracovanie vykonáva mechanicky. Potom nasleduje peeling prostredníctvom vysoko technologického procesu, pričom plody sú krátko vystavené vysokoteplotnej pary.

Tu je zaujímavé poznamenať, že pistácie sú lúpané len na požiadanie, pretože akonáhle sú zbavené svojej prirodzenej ochrany, majú tendenciu meknúť.
Pistácie potom prejdú komplikovaným sušiacim okruhom pri nízkej rýchlosti. Odtiaľ idú do elektronického triediča, ktorý odhodí akékoľvek produkty nesprávnej farby.

Pistácie - Sicília

Jedinečné pistácie Bronte

Pistácie Bronte má niektoré zaujímavé vlastnosti, ktoré ho odlišujú od plodov pestovaných v iných regiónoch Sicílie (Caltanissetta alebo Agrigento). Prípadne v iných častiach sveta, napríklad na Strednom východe, Grécku, Kalifornii a Argentíne.
Inštitúcia pre ochranu Bronte Green pistácii, ktorá ich chráni, ho definuje ako „Náš poklad, ktorý má byť chránený.“ Oblasť kde sa pestuje je v skutočnosti truhlica s pokladom, ktorý obsahuje jeho „zelené zlato“.

Od roku 2010 preto na štítku môžu obsahovať iba slovo „Bronte Green Pistachio PDO“.
Existuje veľa želatínových a cukrárskych produktov, ktoré sa snažia napodobniť tento drahocenný poklad a jeho nezameniteľnú zelenú farbu a jemnou chuťou. Aby sme si boli istý pravosťou, postačí skontrolovať niektoré jeho exkluzívne vlastnosti.

Ak sú pistácie olúpané, prvá vec, ktorú si treba všimnúť, je pozrieť sa na ich tvar, ktorý nie je nikdy okrúhly, ale vždy podlhovastý.
Povrch kôry je ďalšia vlastnosť, ktorú treba zvážiť: musí mať farbu, ktorá má tendenciu k fialovej (alebo skôr lilku), so svetlo zelenými odrazmi. Po rozdelení na polovicu má pistácia smaragdovozelenú farbu vďaka mimoriadne vysokej koncentrácii chlorofylu. Zelená môže byť viac či menej intenzívna, ale nikdy nemá tendenciu žltnúť. Táto farba je veľmi zrejmá aj v nasekanej verzii a tu tu ešte nikdy nebudú žiadne žlté oblasti.
V tomto bode ostáva len chuť. Chuť má tendenciu byť sladká a preto sa Bronte Pistachio PDO nikdy nesolia. Jeho vôňa je taká intenzívna, že nevyžaduje žiadnu zložku, ktorá by mohla zmeniť jej chuť.

Pistácie a zdravie

Orechy sa často vyskytujú pod paľbou kritiky, kvôli svojej „tučnej“ povesti. V skutočnosti sú však tieto tuky extrémne zdravé a prospešné pre váš organizmus rovnako, ako aj pre vaše chudnutie. Sú zdrojom proteínov a bielkovín. Práve podiel proteínov obsiahnutý v pistáciách zabezpečí, že počas dňa aj vďaka malej porcii pistácií dosiahnete pocit zasýtenia. Svalová hmota sa vám vďaka prísunu proteínov a bielkovín nestratí, ale naopak, vaše svaly vydržia pracovať dlhšie, a to až na sto percent. Hoci to bude znieť neuveriteľne, aj vďaka pistáciám môžete schudnúť.

Vedci zistili, že pridaním určitého množstva pistácií do vášho jedálnička, dokážete zhodiť v priebehu šiestich mesiacov pár cm v páse. Ľudia, ktorí nahradili sladkosti práve orechmi, dokázali schudnúť v priebehu roka, bez akýchkoľvek iných zmien v jedálničku aj niekoľko kilogramov. Dôležitým krokom je len ustrážiť si veľkosť porcie, čo je asi 50 kusov pistácií za deň. Pistácie obsahujú vitamín B6, magnézium, a dokonca aj vlákninu, ktorá napomáha dobrému tráveniu. Okrem iného znižujú cholesterol a riziko kardiovaskulárnych ochorení.

Pistácie majú až o polovicu menej kalórií ako ostatné orechy. Práve preto si ich môžete bez výčitiek dopriať aj ako poobedný, či večerný snack. Okrem iného ich nezjete toľko, čo iných orechov, práve kvôli tomu, že ich otváranie dá zabrať.

Pistácie Bronte

- Reklama -

Ak si našiel/a v článku chybu alebo máš pripomienky, daj nám prosím vedieť na media@relife.sk

Najčítanejšie

Reklama

Súvisiace články