Čas čítania: 3 min.

Prečo mnohé pizzérie neponúkajú vo svojom menu pizzu s ananásom, a prečo ho väčšina talianov ale aj profesionálni šéfkuchári odcudzujú. Ananás na pizzu jednoducho nepatrí je tvrdenie, ktoré nie je celkom pravdivé. A to aj napriek tomu, že milujem Taliansko, rešpektujem ich tradície a zbožňujem ich kuchyňu. 

Ananas na pizzu

Či je ananás vhodnou prísadou pizze, je kontroverzná. Je to azda najrozdeľujúcejšia diskusia o tom či patrí ananás na pizzu alebo nie.

Je pár kúskov ananásu na pizzi naozaj zločin?

Pravdepodobne nie keď zvážime, že z 10 najobľúbenejších prísad na pizzu, aj keď je to len deviatá v poradí, tesne pred špenátom je práve ananás. Ale prekvapujúce je, že aj zarytý talianský kuchari sa prikláňajú k požiadavkám zákazníkov. Ako sa ukazuje, zákazník má vždy pravdu, ako hovorí príslovie.

Šéfkuchár Anthony Carron z 800 Degrees Pizzeria je práve jeden z kuchárov pizzeristov, ktorý musel dať svoje vlastné presvedčenie stranou, aby boli jeho zákazníci spokojní. Carron, ktorý bol neoblomný a je Talian vlastenec – že on sám nikdy nebude jesť pizzu s ananásom, musel zmeniť svoj tvrdohlavý postoj.

Carron teraz ponúka pizzu s ananásom vo svojej pizzerii, ale pod jednou podmienkou. Odmietol použivať ananás z konzervy, namiesto toho kúpi celé čerstvé ananásy, ktoré najskôr ručne ošúpe a nakrája. Na extra panenskom olivovom oleji s morskou soľou ich opečie v peci na drevo, kým nie sú karamelizované, čo v skutočnosti znie neuveriteľne chutne. A aj naozaj je.

Takže, kto má pravdu?

„Pre tých, ktorí hovoria, že ananás nie je prijateľnou prílohou na pizzu pretože to nie je talianské …tak ten existoval v talianskej kuchyni dávno predtým. V 60. rokoch bola pizza neskutočne nudná. Na výber bola iba salámová (peperoni), či šampiňónová. Majiteľov pizzerií však zaujímala sladko-slaná chuť, akú v tom čase mali iba ázijské bistrá. Názov Hawaii sa dnes používa na celom svete, no tiež vznikol náhodou. Takto sa totiž volala prvá konzerva ananásu, ktorá na pizzi skončila.

Je úplne v poriadku ak ti chutí havajska pizza. Nie je to zločin. Jedz to, čo máš rád. Treba si len nájsť dobrú pizzeriu, kde ju robia podľa tvojej chuti.

S Havajom nemá nič spoločné. Hoci sa ananásová pizza volá Hawaii, na Havaji ju nevymysleli. Dokonca odtiaľ nepochádza ani ananás. Ten má pôvod v Brazílii a Paraguaji. Na havajských ostrovoch však vyšľachtili extra sladkú odrodu, ktorú poznáme aj my.

Je toľko obľúbených polievok, o ktorých sa domnievame že sú z Talianska, ale nie sú talianské. Kukurica na pizzu? Ale nie sú to vôbec talianske prísady a keď sa s nimi zaobchádza správne, chutia skvelo. Kto tvrdí, že ananás nepatrí na pizzu, pretože to nemá dobrú chuť, pravdepodobne ju nemal urobenú správne. Surové kúsky ananásu hádzať na pizzu? To určite nie je správny spôsob prípravy. Ale opečený ananás so s karamelizovaným povrchom je niečo úplne iné. Samozrejme ak sa vám táto predstava nepáči, nejedzte to.

Na záver len toľko. Ananás je prijateľný, keď sa správne použije.




Zdroj: Relife, 800 Degrees Pizzeria
Autor: Petkus