10.5 C
Bratislava

Obľúbené trampolíny – odkiaľ sa vzali a prečo sú také populárne?

- Reklama -

Takmer v každej záhrade stojí trampolína, pretože najmä deti ju milujú. Bezstarostné skákanie a hodiny zábavy si nejde neobľúbiť. Zamýšľali ste sa však už niekedy nad tým, kedy, kde a prečo vlastne trampolíny vznikli a aké majú benefity? V tomto článku vám priblížime v krátkosti ich cestu do našich záhrad a podelíme sa s vami aj o niekoľko zaujímavostí, o ktorých ste možno netušili.

Stručný pohľad do histórie trampolín

Prvá trampolína, ako ju dnes poznáme, uzrela svetlo sveta v roku 1936. Autorstvo sa pripisuje Georgeovi Nissenovi, americkému akrobatovi. K vynálezu trampolíny ho inšpirovala návšeteva cirkusu, konkrétne sieť na zachytávanie padajúcich artistov. Fascinovala ho natoľko, že sa rozhodol vytvoriť povrch dostatočne pružný na to, aby na ňom bolo možné skákať.

Prvú trampolínu vyrobil spolu so svojím trénerom Larrym Griswoldom v garáži. Na jej výrobu využili železný rám, gumové laná a najskôr ju používali gymnasti na tréningoch. Veľmi rýchlo sa však dostala k širokej verejnosti a z jednoduchej zábavky sa postupne stal populárny športový nástroj. V roku 1942 preto Nissen založil spoločnosť na výrobu trampolín. Darilo sa jej a trampolíny predávala do celého sveta.

Od zábavy k tréningu astronautov či športu

Netrvalo dlho a čoraz populárnejšie trampolíny to dotiahli až na Olympijské hry v Sydney v roku 2000. Avšak ešte predtým, v roku 1964, sa v Londýne konal prvý svetový šampionát v skoku na trampolíne.

Trampolína sa okrem gymnastiky, v ktorej má korene, využíva dnes tiež v rôznych ďalších športoch, ako napríklad snowboarding, skoky do vody alebo akrobatické lyžovanie. Športovci rôzneho zamerania si tréningy na trampolíne pochvaľujú kvôli zlepšovaniu rovnováhy, koordinácie pohybov a fyzickej kondície, čo z nej robí naozaj neoceniteľný nástroj na rozvoj a udržiavanie sa vo forme.

Nielen športovci na trampolíne trénujú, dokonca aj NASA využíva trampolíny na tréning astronautov pred cestami do vesmíru, najmä z dôvodu, že skákanie na trampolíne simuluje podmienky vo vesmíre, obzvlášť nízku gravitáciu.

Kto by to bol povedal, že skákanie na trampolíne je dokonca rekordnou disciplínou. V roku 2014 v Číne na trampolíne skákalo súčasne až 3 333 ľudí, čo si vyslúžilo zápis do knihy rekordov.

Výhody trampolín

Skákanie na trampolínach má okrem spomínaných benefitov aj ďalšie výhody, vďaka ktorým rastie ich popularita. Trampolíny sa využívajú aj pri rehabilitáciách pacientov zotavujúcich sa po operáciách a zraneniach, pretože pomáha zlepšiť svalovú silu a rovnováhu. Pretože skákanie na trampolíne má nízky dopad na kĺby, nezaťažuje ich, je vhodné aj pri boji s obezitou a chudnutí.

Pravidelným skákaním na trampolíne dokážete rýchlo zhodiť prebytočné kilogramy a spevniť si postavu, ale aj posilniť si srdce, obehový systém a kosti. 10 minút stredne intenzívneho skákania na trampolíne vám pomôže spáliť približne 100 kilokalórií.

Deti skákanie na trampolíne milujú. Predstavuje pre nich ideálnu kombináciu zábavy a pohybu, pri ktorom si zároveň rozvíjajú motorické schopnosti, zlepšujú koordináciu pohybov a rovnováhu už od raného veku. Zároveň si takýmto spôsobom upevňujú lásku k pohybu a pobytu na čerstvom vzduchu. Pri skákaní sa totiž uvoľňujú endorfíny, takže výrazne zlepšuje náladu.

Ak aj vy chcete využívať výhody trampolíny a dopriať svojej rodine relax a zábavu, nie je nič jednoduchšie ako si vybrať model podľa vašich predstáv. Na Hop-Sport nájdete pestrý výber trampolín v rôznych veľkostiach za dostupné ceny.

Trampolíny majú čo ponúknuť profesionálnym športovcom, nadšencom aktívneho životného štýlu, pacientom pri rehabilitáciach, ale aj rodinám s deťmi. Množstvo zdravotných benefitov, ktoré skákanie prináša, z nich právom robí obľúbenú súčasť záhrad, zábavných centier a ihrísk, alebo tiež vybavenie fitness centier. Pri dodržaní bezpečnostných zásad a pravidelných kontrolách stavu trampolíny si na nej užijete kopu zábavy.

Zdroj: Sponzorovaný obsah
- Reklama -

Ak si našiel/a v článku chybu alebo máš pripomienky, daj nám prosím vedieť na media@relife.sk

Najčítanejšie

- Reklama -

Súvisiace články