10.4 C
Bratislava

Nvidia predbehla Microsoft. Vďaka AI sa stala najhodnotnejšou značkou na svete

- Reklama -

Nvidiu poháňa globálny hlad po väčšej výpočtovej sile v oblasti umelej inteligencie. Nvidia v utorok predbehla Microsoft a stala sa tak najhodnotnejšou spoločnosťou na planéte.

Nárast hodnoty v utorok o 3,7 % na začiatku dňa posunul spoločnosť pred Microsoft, ktorá zostáva tesne na druhom mieste. Prvú trojku uzatvára Apple.

Nvidia môže ďakovať predovšetkým OpenAI

AI existovala a používala sa aj predtým, no zväčša len na veľmi špecifické účely. Práve jej generatívny model s názvom ChatGPT spustil reťazovú reakciu.

Aktíva Nvidie vzrástli od začiatku roka o 174,9 % a za posledné tri mesiace o 52,22 %.

Tento míľnik nastal, keď Nvidia oznámila partnerstvo so spoločnosťou Hewlett Packard a uviedla na trh NVIDIA AI Computing a Private Cloud AI so starou technologickou firmou.

„Generatívna umelá inteligencia a rýchlejšia výpočtová technika podnecujú zásadnú transformáciu, pretože každé odvetvie sa snaží zapojiť sa do priemyselnej revolúcie,“ uviedol generálny riaditeľ NVIDIA Jensen Huang vo vyhlásení s tým, že spolupráca HP „vybaví podnikových klientov a profesionálov v oblasti AI najpokročilejšiu počítačovú infraštruktúru a služby na rozšírenie hraníc AI.“

Vo februári Nvidia vykázala príjmy vo výške 22,1 miliardy USD za štvrtý štvrťrok 2023, čo bolo o 265 % viac ako rok predtým.

Posilnenie vzostupu Nvidie na vrchol nebol len ziskový rok 2023, ale aj zameranie sa na uspokojovanie obrovského dopytu po výpočtovom výkone s optimalizovanými čipmi, ako je nový GPU Blackwell, ktorý spoločnosť oznámila v marci, ako aj na projekty s konkurenčnými vývojármi AI vrátane Google, Meta, Microsoft a OpenAI pomocou technológie Nvidia.

Najhodnotnejšie značky 2024 1Q

Nvidia sa stala najväčšou spoločnosťou podľa trhovej kapitalizácie po tom, čo jej hodnota vďaka nedávnym ziskom dosiahla 3,3 bilióna dolárov.

  1. Nvidia (3,296 bilióna USD)
  2. Microsoft (3,15 bilióna USD)
  3. Apple (2,95 bilióna USD)
  4. Google (2,15 bilióna USD)
  5. Amazon (1,8 bilióna USD)

„Ďalšia generácia robotiky bude pravdepodobne humanoidná robotika a teraz máme potrebnú technológiu, aby sme si predstavili zovšeobecnenú ľudskú robotiku.“

„Všetko, čo sa hýbe, bude robotické, o tom niet pochýb, je to bezpečnejšie, pohodlnejšie,“ vysvetlil Huang.

Zdroj: Nvidia, S&P 500, relife.sk
Hodnotenie
- Reklama -

Ak si našiel/a v článku chybu alebo máš pripomienky, daj nám prosím vedieť na media@relife.sk

Najčítanejšie

- Reklama -

Súvisiace články