4.5 C
Bratislava

Ako sa šíri koronavírus vzduchom: izba, reštaurácia a trieda

Najvyššie riziko nákazy je vo vnútorných priestoroch, ale dá sa znížiť dodržaním všetkých dostupných opatrení na boj proti infekcii z aerosólov. Tu je prehľad pravdepodobnosti infekcie v troch scenároch na základe použitia rozných bezpečnostných opatrení a dĺžky expozície.

Ako sa šíri koronavirus
Ako sa šíri koronavirus / Zdroj: elpais.com

Predstav si, že sa stretne doma šesť ľudí a jeden z nich je infikovaný. Asi 31% ohnísk koronavírusu zaznamenaných v Španielsku je spôsobených týmto druhom zhromažďovania, hlavne medzi rodinou a priateľmi.

Bez ohľadu na to, či sú dodržané bezpečné vzdialenosti, ak šesť ľudí trávi spolu štyri hodiny hlasným rozhovorom bez nosenia rúška v miestnosti a bez ventilácie, podľa vedeckého modelu vysvetleného v metodológii sa nakazí päť osôb.

Ako sa šíri koronavirus
Ako sa šíri koronavirus / Zdroj: elpais.com

Ak majú nasadené rúška, sú štyria ľudia vystavení riziku infekcie. To ale nezabráni infekcii, ak je vystavenie sa príliš dlhé. Riziko infekcie klesne pod jedného infikovaného, keď skupina používa rúška, skracujú dĺžku zhromaždenia o polovicu a priestor sa vetrá.

Koronavírus sa šíri vzduchom, najmä vo vnútorných priestoroch.

Aj keď to nie je také infekčné ako osýpky, vedci dnes otvorene uznávajú fakt, ktorý zohráva prenos aerosólov – drobných nákazlivých častíc vydychovaných infikovanou osobou, ktoré zostávajú vo vzduchu vnútorného prostredia.

Airosóly a kvapôčky
Airosóly a kvapôčky / Zdroj: elpais.com

Aerosóly

Jedná sa o respiračné kvapôčky s priemerom menším ako 100 mikrometrov, ktoré môžu zostať vo vzduchu celé hodiny.

Kvapôčky

Ide o častice, ktoré sú väčšie ako 300 mikrometrov a v dôsledku prúdenia vzduchu padajú na zem za pár sekúnd.

V súčasnosti zdravotnícke orgány rozpoznávajú tri nosiče prenosu koronavírusu: malé kvapôčky, ktorým hovoríme aj kašľajúce, môžu skončiť v očiach, ústach alebo nose ľudí stojacich v blízkosti; kontaminované povrchy (fomity), hoci americké Centrum pre controlu a prevenciu chorôb (CDC) naznačuje, že toto je najmenej pravdepodobný spôsob, ako môžeš vírus chytiť, záver podporený pozorovaním Európskeho centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (ECDC), že bol pozorovaný jediný prípad Covid-19 spôsobeného fomitmi; nakoniec môže dôjsť k prenosu aerosólmi – vdýchnutiu neviditeľných infekčných častíc vydychovaných infikovanou osobou, ktoré sa po opustení úst chovajú podobne ako dym. Bez vetrania zostávajú aerosóly vo vzduchu a časom pribúdajú.

Na začiatku pandémie sa verilo, že hlavným prenosom sú veľké kvapôčky, ktoré vylučujeme pri kašli alebo kýchnutí. Teraz však vieme, že kričanie a spievanie vo vnútorných, zle vetraných priestoroch po dlhšiu dobu tiež zvyšuje riziko nákazy. Je to preto, že hlasným hlasom sa uvoľní 50-krát viac vírusom nabitých častíc, ako keď nehovoríme vôbec. 

Vedci tiež preukázali, že tieto častice – ktoré uvoľňujeme do atmosféry jednoduchým dýchaním, a ktoré môžu uniknúť z nesprávne nasadením rúškom – môžu infikovať ľudí, ktorí strávia viac ako pár minút v okruhu piatich metrov od infikovanej osoby, v závislosti od dĺžku času a povahu interakcie. V nasledujúcom príklade sme načrtli, aké podmienky zvyšujú riziko nákazy v tejto situácii.

Šírenie v miestnosti
Šírenie v miestnosti / Zdroj: elpais.com

Krik alebo spev počas jednej hodiny v uzavretom priestore môže osoba s Covid-19 vypustí až 1 500 infekčných dávok.

V článku prestížneho časopisu Science sa zistilo, že existujú „jasné dôkazy“, že prenos vzduchom je pre koronavírus „hlavnou prenosovou cestou“.

Bar alebo reštaurácia

Šírenie koronavírusu pri udalostiach a v zariadeniach, ako sú bary a reštaurácie, predstavuje významný počet nákaz v prostredí. Navyše sú najexpanznejšie: každé prepuknutie v nočnom klube nakazí priemerne 27 ľudí, v porovnaní s iba šiestimi počas rodinných stretnutí – ako je vysvetlené v prvej grafike. Jedno z týchto rozšírených ohnísk sa stalo v klube v španielskom meste Córdoba na juhu Španielska, kde bolo po nočnej zábave na test pozitívnych 73 ľudí.

Šírenie vírusu v reštaurácii alebo bare
Šírenie vírusu v reštaurácii alebo bare / Zdroj: elpais.com

V tomto priestore bola kapacita znížená na 50%. Je tam 15 zákazníkov a traja členovia personálu. Okná sú zatvorené a nie je tam žiadne mechanické vetranie.

V najhoršom prípade, ak sa neprijmú žiadne opatrenia, bude po štyroch hodinách infikovaných 14 zákazníkov.

Šírenie pri vetrani a nevetraní priestorov
Šírenie pri vetrani a nevetraní priestorov / Zdroj: elpais.com

Ak sa rúška stále používajú, riziko infekcie klesne na osem nových prípadov.

Ak budú priestory vetrané, čo sa dá dosiahnuť pomocou dobrej klimatizačnej jednotky, a skráti sa čas strávený v bare alebo reštaurácii, existuje riziko, že dôjde k infikovaniu iba jednej osoby.

V škole

Školy tvoria iba 6% výskytu koronavírusu zaznamenaných španielskymi zdravotnými úradmi. Dynamika prenosu prostredníctvom aerosólov v triede zásadne mení podľa toho, či je infikovaná osoba – alebo pacient nula – študent alebo učiteľ. Učitelia hovoria oveľa viac ako študenti a zvyšujú hlas, aby ich bolo počuť, čo znásobuje vylučovanie potenciálne nákazlivých častíc. Na porovnanie, infikovaný študent bude hovoriť iba príležitostne. Podľa pokynov Španielskej rady pre národný výskum (CSIC) španielska vláda odporučila vetranie tried – aj keď to v chladnejších mesiacoch môže spôsobiť nepríjemné pocity – alebo použitie klimatizácie.

Šírenie vírusu v škole/triede
Šírenie vírusu v škole/triede

Najrizikovejším scenárom je učebňa/trieda bez ventilácie a učiteľ – pacient 0 – ako infikovaná osoba.

Ak dve hodiny strávite v učebni s infikovaným učiteľom, bez tohoaby ste podnikli akékoľvek kroky proti množstvu aerosólov, existuje riziko, že by sa mohlo nakaziť až 12 žiakov.

Šírenie vírusu v triede pri vetraní
Šírenie vírusu v triede pri vetraní

Ak majú všetci na tvári rúškod, počet infikovaných sa zníži na päť. Pri skutočných ohniskách bolo zaznamenané, že môže dôjsť k infikovaniu ktoréhokoľvek zo študentov bez ohľadu na ich blízkosť k učiteľovi, pretože aerosóly sú náhodne šírené po nevetranej miestnosti.

Ak bude miestnosť počas hodiny vetraná čerstvým vzduchom alebo mechanicky a trieda po hodine vyprázdni, aby sa vzduch úplne vymenil, riziko dramaticky klesá.

Na výpočet pravdepodobnosti prenosu medzi ľuďmi v „rizikových“ situáciách bol použitý nástroj Covid Airborne Transmission Estimator vyvinutý skupinou vedcov pod vedením profesora Josého Luisa Jiméneza z University of Colorado.

Metodika: vypočet rizika infekcie z Covid-19 pomocou nástroja vyvinutého José Luisom Jiménezom, chemikom v atmosfére na Coloradskej univerzite a expertom na chémiu a dynamiku častíc vzduchu. Vedci z celého sveta preskúmali tento odhad, ktorý je založený na publikovaných metódach a údajoch na odhadnutie dôležitosti rôznych merateľných faktorov zahrnutých do scenára infekcie. Presnosť odhadcu je však obmedzená, pretože sa spolieha na čísla, ktoré sú stále neisté – čísla, ktoré napríklad popisujú, koľko infekčných vírusov emituje jedna infikovaná osoba. Odhad predpokladá, že ľudia praktizujú pravidlo dvojmetrového dištancovania sa od spoločnosti a nikto nie je imúnny. Výpočet je založený na predvolenej hodnote pre bežnú populáciu, ktorá obsahuje širokú škálu ochranných masiek (chirurgických a látkových).

Šírenie koronavírusu v triede
Šírenie koronavírusu v triede / Foto: Andy Falconer
Zdroj: elpais.com, Science, WHO, CSIC  / Kurátor: Petrém
5/5 - (8 hodnotení)
- Reklama -

Ak si našiel/a v článku chybu alebo máš pripomienky, daj nám prosím vedieť na media@relife.sk

Najčítanejšie

- Reklama -