Recept na cestoviny puttanesca sú jedným z najznámejších (a najobľúbenejších) talianskych cestovín. Základnom sú tieto ingrediencie: špagety a omáčka z konzervovaných lúpaných paradajok (alebo čerstvé), kapary, cesnak, sušené čili papričky, olívy a v regióne Lazio aj filety z ančovičiek.
Puttanesca znamená v preklade prostitútka. Tieto cestoviny vznikli v bordeloch v 20. storočí v Neapole (Neapol je regionálne hlavné mesto Kampánie). Toto jedlo bolo lacné, suroviny vždy dostupné a tak dodali mužom extra energiu pre krásnu puttanescu. Aj keď o pôvode tohto jedla sa vedú spory medzi Laziom a Kampániou. V skutočnosti existuje viacero verzií, ako aj legiend o jeho pôvode.
- Náročnosť: Ľahká
- Čas prípravy: 20 min
- Čas varenia: 20 min
- Podávanie: 2-4 osoby
- Cena: Nízka
Ingrediencie
- Špagety 320g
- Konzervované lúpané paradajky 800g
- Kapary v náleve 10g
- Petržlenová vňať 1 vetvička
- Filety sardel v olivovom oleji 25g
- Gaeta/Kalamata olivy (alebo čierne vykôstkované olivy) 100g
- Cesnak 2 strúčiky
- Sušené chilli papričky 2
- Extra panenské olivy olej
Kalórie na porciu
- Energia 471 kcal
- Sacharidy 72,7 g
- z toho cukry 8,7 g
- Proteín 13,4 g
- Tuky 14,1 g
- z toho nasýtené tuky 2,09 g
- Vláknina 4,9 g
- Cholesterol 7 mg
- Sodík 396 mg
Postup
Puttanesca omáčka je veľmi chutná a výrazná.
- Kapary je nutné umyť pod vodou, aby si odstránil soľ.
- Predtým, ako začneš pripravovať cestoviny puttanesca, daj zovrieť vodu, aby sa cestoviny uvarili súčasne s omáčkou.
- Polož panvicu na sporák na strednú teplotu a pridaj extra panenského olivového oleja.
- Keď sa olej začne zohrievať, pridaj ančovičky (približne 2-3 na osobu). Rozpustia sa v oleji pohybom varešky. Začnú sa scvrkávať a naplnia olej chuťou.
- Pridaj tiež cesnak (najemno nakrájaný, alebo prelisovaný), pokrájané alebo celé olivy, kapary a premiešaj.
- Keď pridáš veľké olivy, pred pridaním na panvicu môžeš jemne roztlačiť rukami a pokračuj v miešaní. Miešaj, kým nezískaš oveľa jemnejšiu konzistenciu, pričom omáčku puttanesca nechaj zľahka dusiť.
- Teraz pridaj soľ a korenie do misky s lúpanými paradajkami spolu s čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou a dobre to premiešaj.
- Pridaj na panvicu paradajkovú zmes s oreganom a korením a nechaj pár minút variť, občas premiešaj a pridaj trochu chilli.
- Keď sú cestoviny hotové, preceď ich a pridaj do panvice. Premiešaj omáčku puttanesca s cestovinami, aby boli všetky ingrediencie spolu spojené.
- Odstráň panvicu zo sporáka a servíruj na tanier.
K cetovínám sa hodí podávať súché červené víno. Dobrú chuť.
Video recept: Spaghetti Puttanesca