Ak si si myslel/myslela, že je to citrón, sklamem ťa. Vo všeobecnosti má ovocie viac vitamínu C ako zelenina, hoci existujú výnimky.
1. Camu Camu (2 145 mg/100 g)
Tropické ovocie z Amazónie, známe svojím extrémne vysokým obsahom vitamínu C. Má kyslú chuť a často sa používa v práškovej forme ako doplnok stravy.
2. Acerola (Barbadoská čerešňa) (1 677 mg/100 g)
Malé červené ovocie s jemnou, sladkokyslou chuťou. Často sa používa v šťavách a výživových doplnkoch.
3. Šípky (1 250 mg/100 g)
Plody divokej ruže, ktoré sú výnimočné obsahom vitamínu C a antioxidantov. Používajú sa na čaje, sirupy alebo džemy.
4. Rakytník (695 mg/100 g)
Drobný oranžový plod bohatý nielen na vitamín C, ale aj na omega mastné kyseliny. Má kyslastú chuť a je populárny v džúsoch, sirupoch, ale aj v čajoch.
5. Guava (228 mg/100 g)
Tropické ovocie s jemnou, sladkou chuťou a šťavnatou dužinou. Okrem vitamínu C obsahuje veľa vlákniny a antioxidantov.
6. Čierne ríbezle (181 mg/100 g)
Malé tmavé bobule s výraznou kyslastou chuťou. Sú bohaté aj na antokyány, ktoré majú protizápalové účinky.
7. Kivi (92 mg/100 g)
Ovocie s osviežujúcou sladkokyslou chuťou a zelenou dužinou. Je výborným zdrojom vitamínu C aj vlákniny.
8. Papája (61 mg/100 g)
Sladké tropické ovocie s jemnou textúrou. Okrem vitamínu C obsahuje aj enzýmy, ktoré podporujú trávenie.
9. Jahody (59 mg/100 g)
Obľúbené bobuľové ovocie s prirodzene sladkou chuťou. Sú bohaté na antioxidanty a nízkokalorické.
10. Pomaranče (50 mg/100 g)
Najznámejšie citrusové ovocie, často spájané s vitamínom C. Sú osviežujúce a zároveň bohaté na šťavu.
11. Citrón (45 mg/100 g)
Kyslé citrusové ovocie, ktoré je používané najmä ako ochucovadlo. Je vynikajúci v detoxikačných nápojoch aj na podporu imunity.
Tieto ovocia sú nielen skvelým zdrojom vitamínu C, ale aj ďalších živín, ktoré podporujú zdravie a imunitný systém.
Zdroj: relife.sk, autor: Peter Miškus