Ako doplniť dostatok vitamínu D počas jesene a zimy?

Lifestyle

Pre mnohých z nás to nie je ľahké, vstávať ráno, keď je ešte vonku tma, alebo prichádzať za tmy z práce. Nie je to zábava. Denný svit je kratší a keď odchádzame z práce každý deň, dostať do seba dostatok vitamínu D je výzvou.

Je však dôležité, aby sme pre to niečo urobili.

Nedávna štúdia spoločnosti BetterYou zistila, že 19% dospelých britov má nízku hladinu vitamínu D a to je obzvlášť problematické na jeseň a v zime.

„Vitamín D je vitamín rozpustný v tukoch, ktorý je kľúčom k udržiavaniu minerálov ako je vápnik a fosfor“ vysvetlil autor pre výživu Re-nourish Rhiannon Lambert.  „Pomáha tiež absorbovať vápnik, ktorý zohráva dôležitú úlohu pri vytváraní a udržiavaní silných kostí.“

Speváčky Chick2Chick

Naším hlavným zdrojom vitamínu D je slnečné ultrafialové žiarenie B . Vitamín D sa tvorí v koži pôsobením  slnečného žiarenia z provitamínu 7-dehydrocholesterolu, derivátu cholesterolu.

Lambert hovorí, že existujú štyri hlavné výhody vitamínu D:

  1. Pomáha vstrebávaniu vápnika a fosforu
  2. Zpevňuje kosti
  3. Zlepšuje vývoj a funkciu mozgu
  4. Môže zmierniť zápal.

Nedostatok vitamínu D môže viesť k ochoreniam ako je rachitída u detí a osteomalácia u dospelých.

Ďalšie príznaky nedostatku vitamínu D sa môžu prejaviť v bežných zdravotných problémoch ako je kašeľ a nachladnutie, únava, sezónna afektívna porucha, slabé kosťi či zuby a zlá nálada.

To, koľko vitamínu D vlastne potrebujeme každý deň, je trochu kontroverzné – až do minulého roka Anglické verejné zdravotníctvo odporúčalo len denné dávky pre dojčatá, tehotné ženy a staršie osoby.

Teraz však boli tieto pokyny upravené a odporúča sa, aby každý mal 10 mikrogramov denne.

Ale ako zdôrazňuje Lambert, „každý človek je iný, preto sa toto číslo môže mierne líšiť na osobu kvôli biologickému množstvu, aké telo potrebuje a koľko absorbuje.“

Takže ako ďalej, ak často nevidíte slnko? Našťastie existujú spôsoby – stačí, aby ste sa uistili, že sa správne stravujete.

Kľúčové zdroje potravy s vitamínom D:

  • Mastná ryba; losos, sardinky.
  • Pomarančový džús
  • Cereálne raňajky
  • Červené mäso
  • Žĺtok
  • Syr
  • Tofu

Lambert dodáva, že hladiny vitamínu D sa pohybujú v uvedených potravinách a keďže slnečné svetlo je nepredvídateľné hlavne vo Veľkej Británii, hovorí, že užívanie doplnkov s vitamínom D môže byť užitočné na jeseň aj v zime.

Pizza omelette to start my Sunday! Thrown in any vegetables that need using up and perhaps try some extra toppings like mushrooms and fish if you have some. Today I went for spinach, seeds, tomatoes and courgette I’m so excited to be at the @sfnexpo this Saturday 13th in Glasgow! Find me at 12.45 hosting a q&a and re-nourish chat on the sisterhood stage then at 2pm on the main stage discussing nutrition & fat loss Who’s coming to Scotland with me!? #renourish #eggs #breakfast #brunch #sfnexpo

1,069 Likes, 54 Comments – RHIANNON LAMBERT BSc MSc ANutr (@rhitrition) on Instagram: “ Pizza omelette to start my Sunday! Thrown in any vegetables that need using up and perhaps try…“

„Napriek tomu je doplnok stravy jedinečný pre všetkých aj pre iné zložky, ako sú dávky a prísady, ktoré sa môžu líšiť v závislosti od toho, kde ich kupujete a za akú cenu,“ vysvetľuje Lambert.

„Konzumácia výživových doplnkov obsahujúce viac ako jednu zložku, ktoré možno nie sú pre vaše telo potrebné, môže viesť k ich nadbytku“

Z toho dôvodu sa odporúča, aby ľudia navštívili lekára alebo odborníka na výživu pred tým, než si sami predpíšu doplnok stravy. Potrebné informácie môžete tiež získať z krvných testov a zistiť akú máte hladinu vitamínu D.

„Vždy sa snažte jesť rozmanito výživné jedlo s obsahom vitamínu D. Potraviny, ktoré ho obsahujú ako napríklad losos, vajcia a tofu,“ hovorí Lambert a dodáva, že sú tiež skvelými zdrojmi vašich makro- a mikroživín.

Ak sa však pýtate, či to stačí, poraďte sa so svojím lekárom.

Zdroj: Independent, Re-nourish 

 

2018-11-25T20:25:24+00:0022 október, 2017|Lifestyle, Veda|